On kulunut jo kuukausi siitä, kun viimeksi ehdin kirjoittamaan Werstaan Avaran tapahtumista. Olen lähes koko tammikuun ollut kaivautuneena suureen harmaaseen kasaan, jonne ei ole pilkahdellut mitään innostavaa kuin satunnaisesti. Kasa on nimeltään hankkeen hallinto, tai byrokratia tai raportti tai hakemus – itse asiassa kaikkia noita. Olen päiväkausia vain suorittanut erilaisia laskutoimituksia ja kirjannut niitä excel-taulukkoon. Olen ollut itkun partaalla, kiroillut ja riemuinnut. Keskeistä kielenkäyttöä ovat olleet sanat: tositenumero, omarahoitusosuus ja seurantaraportti.
Harmaasta kasasta huolimatta Werstaan Avaran kevään 2011 esite on saatu jakoon. Viime viikolla avautui Rieväkylä ja Euroopan maku-näyttely, jonka tiimoilta olen syönyt varsinkin Linkosuon rievää usein ja hartaasti. Huomenna aloitan Rieväkierroksen nimellä opastukset näyttelyyn ja kierroksen jälkeen tietenkin otetaan kahvin kanssa pala rievää.
Ehkäpä johtuen harmaasta kasasta ajauduin viime viikolla useamman kerran keskusteluun matematiikasta ja erityisesti pitkän matematiikan opiskelusta.
- Sähän olet lukenut pitkän matikan, työtoverini huomautti eräänä päivänä, kun tuskailin taas laskujen kanssa. Ehätin heti huomauttamaan, että prosenttilaskua on varmaan opeteltu jo ala-asteella. Työtoverini myös mainitsi, että olen joskus suorastaan kehuskellut pitkän matematiikan opinnoilla. Tuon kehuskelun on täytynyt olla vähintäänkin leikkimielistä. Olen kyllä suorittanut pitkän matematiikan, mutta todella rimaa hipoen.
Toisen kerran matematiikkakeskustelu alkoi yllättäen eräänä iltana työväenopiston ryhmässä. Laskemista kun saattaa tarvita vaikkapa lasitöissä. Työväenopiston ryhmäläiset olivat yhtä mieltä siitä, että matematiikan opiskelun koulussa pitäisi olla sidottu käytännön esimerkkeihin, niin se olisi kiinnostavampaa. Taidan olla tällä hetkellä niin voimakkaasti sidottu excel-taulukoihin ja tamperelaiseen perinneherkkuun, että ne seuraavat minua kaikkialle. Kunhan saan laskut tältä erää laskettua, pääsen siirtymään Avaran seuraavien sisältöjen pariin eli Oma painokuosi-työpajan kehittelyyn.
Pitkämatikkalaiset osaa vähiten laskea, niin olen ainakin omalta kohdalta todennut. Koska kaikkeen käytettiin laskinta, niin yksinkertaisten laskujen laskeminen päässä on ihan tuskaista. Onneksi näitä laskuja pyöritellään tässä työssä vain harvoin. Työpajan osallistujamäärän sentäs pystyy useimmiten laskemaan.
VastaaPoista