30. syyskuuta 2012

Kaupunki toisin linssein II


Viime keskiviikkona akatemiatutkija Tuula Juvonen johdatti ryhmän ihmisiä hieman erilaiselle kaupunkikierrokselle. Tarkoitus oli kiertää tuttua kaupunkia uusin silmin Tampereen homo-ja lesbohistoria kierroksella, mukana myös pieni osuus transihmisten historiaa.
Kävelykierros alkoi Teatteriravintola Kiven edestä, ja päätyi kyseisen ravintolan sisätiloihin sateen yltyessä. Erilaisin silmin katsoimme vaikkapa vanhaa kirjastotaloa, jonka opukset ovat tarjonneet monelle itseään etsivälle tietoa ja tunteita. Kiven vieressä sijaitsee Tillikka-ravintola, joka oli tunnettu homomyönteisyydestään. Monet Tampereen puistoista sekä esim. Laukontorin vessa olivat homomiesten tunnettuja tapaamispaikkoja. Olin mukana kävelykierroksella katsomassa itsekin toisin. Teemme Werstaalla ensi kesäksi Hilpeys ja ennakkoluulo nimistä näyttelyä, joka kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Werstas kerää LHBTIQ-kansan historiaan liittyviä esineitä ja valokuvia.

2012 on kansainvälinen osuustoimintavuosi, jota Werstaalla juhlistetaan kahdella eri näyttelyllä. Arjen aakkoset kertoo lapsille arkielämän historiasta A:sta Ö:hön ja Valokuvia tehtaista, työstä ja tekijöistä esittelee upeita OTK: eli Osuustukkukaupan vanhoja valokuvia. Seksuaalivähemmistöjen historia ja osuustoiminta yhdistyvät kiinnostavasti Eteläpuistossa, johon vuonna 1950 pystytettiin Väinö Aaltosen suunnittelema  Osuustoimintamonumentti. Sen tieltä olestaan pupurettiin tanssilava, jonka ympäristö oli perinteisesti homojen tapaamispaikka.
Werstaan LHBTIQ-keruu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti