27. syyskuuta 2012

Kaupunki toisin linssein I


Luin jutun lonkkailijasta eli pitkällä laudalla Helsingin katuja kulkevasta naisesta, joka hehkutti kaupungin näyttäytymistä aivan uudenlaisena huvipuistona. Toisessa lehtijutussa parkouria harrastava nuorimies kertoi miten paljon harrastus on vaikuttanut hänen tapaansa nähdä ympäristönsä. On mielettömän monta tapaa nähdä ympärilleen.

Hauskoja esimerkkejä on tullut vastaan useita suunnitellessani sunnuntaille Tampereen päivän ohjelmaan Voimakas Tampere-kaupunkikierrosta. Voima oli edistysmieliseen osuustoimintaan kuulunut osuuskauppa. Voimalla oli kaupungin alueella kymmenittäin kauppoja, parikymmentä ravintolaa, leipomo, meijeri ja monia muita toimintoja.

Tammelan voiman myymälä Tampereella 1980-luvulla. Kuvaaja Veikko Seppänen.
Yksi Voiman ravintoloista toimi Puutarhakadulla hienossa 1960-luvun arkkitehtuuria edustavassa rakennuksessa. Samassa talossa oli pitkään myös kommunistisen puolueen piirijärjestö. Kuten arkkitehti Jorma Mukala mainitsee kirjassaan Metso Voima Tuulensuu, on sali varmasti kuullut tiukkoja stalinistisia linjanvetoja. Mukalan kirjan ilmestymisen aikaan vuonna 1999 paikassa oli L.A.Garage-niminen  musiikkiravintola. Nyt paikalla on ns. sedula, joka mainostaa itseään yöhuvipuistona. Niin, kaupungin voi nähdä monenlaisin silmin ja monenlaisena huvipuistona.

Voimakas Tampere- bussikierros Tampereen päivänä 30.9. klo 11 ja 14.

Lisätietoja:Tampereen päivän ohjelma

Hanna Yli-Hinkkala, museolehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti