31. toukokuuta 2011

Mä syön vaan donitseja

Tänä keväänä Werstaalla on syöty paljon rievää. Syynä on syyskuun loppuun asti esillä oleva Rieväkylä ja Euroopan maku-näyttely, joka kertoo osaltaan tästä Tampereen perinneleivästä. Aikuisille olen vetänyt Rieväkierrosta, joka on huipentunut rieväkahveihin. Kahvinjuonnin lomassa olen kerännyt ihmisiltä parhaita ruokamuistoja . Muistoja kirvoittamaan olen tuonut työpajaan erilaisia ruokaan liittyviä esineitä. Eniten muistoja ovat tuoneet esiin sokerisakset ja vanha Airamin termospullo.

”Kesäretki
Lähdettiin heinäntekoon pellolle, niin mukaan otettiin termospulloon kahvia ja voileivät. Toisinaan  oli piimää ja talkkunaa. Ruoka maistui hyvälle. Työnteko oli 50-luvulla hidasta, heinää niitettiin viikatteella ja seivästettiin. Heinät haravoitiin puuharavalla. ” Leila

Termospullo on ollut monissa tärkeissä tapahtumissa mukana; oman talon rakennustyömaalla, isän salkussa aamulla töihin mennessä ja marjametsässä. Tämä kertoo osaltaan siitä, että näiden kierrosten osallistujat ovat olleet hieman vanhempaa väkeä. Koululaiset ovat tutustuneet näyttelyyn Leivän tähren -kierroksella, jonka päätteeksi alakoululaiset ovat askarrelleet lautasellisen hyvää ruokaa ja yläkoululaiset tehneet omaa ruokasuhdetta kuvaavan rintanapin. Ruuasta on useimmilla vahvoja näkemyksiä. Suuri osa noudattaa jonkinlaista ruokavaliota tai valikoi ruokaansa joidenkin kriteerien mukaan. Vanhempi polvi ehkä syö koko talven vain itse poimimiaan marjoja eikä osta lainkaan tuontihedelmiä. Nuoremmille ehkäpä eettiset syyt korostuvat ruokaan liittyvissä valinnoissa. Osa syöjistä ei välitä mistään muusta kuin ruuan hyvästä mausta. Aika monille se tarkoittaa esim. pizzaa  ja Arnoldsin donitseja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti