19. lokakuuta 2010

Oppia ikä kaikki

Olin jokin aika sitten kansainvälisessä konferenssissa, MumAE - Museums meet Adult Educators, jossa käsiteltiin elinikäistä oppimista ja museoita. Monelle konferenssin puhujista elinikäinen oppiminen tuntui tarkoittavan nimenomaan vanhusten saamista mukaan museopalveluiden piiriin. Moni puolusti vanhempien ihmisten oikeutta oppimiseen ja uuden kokemiseen.

Kuka sitten on ikääntynyt, vanhus tai seniorikansalaisen. Eräs puhujista määritti, että ikääntyminen alkaa kun ikä alkaa vaikuttaa työnhakuun. Useille tämä tapahtuu noin neljänkymmenen ikävuoden tietämillä. Määritelmä on varmastikin totta, mutta tuntuu aika hurjalta. Olen siis neljän vuoden päästä jo itsekin ikääntyvä kansalainen, vaikka eläkeikään on vielä tovi.

Kulttuurin hyvää tekevästä vaikutuksesta on viime aikoina ilmestynyt tutkimuksia ja myös tiedotusvälineet ovat varsin hanakasti tarttuneet aiheeseen. Helsingin Sanomat kirjoitti jokin aika sitten, että kulttuuria harrastavat ja sosiaalisesti aktiiviset elävät keskimäärin kolme vuotta pidempään. Varsin usein on myös todettu, että asia perustuu kulttuuriharrastusten sosiaaliseen puoleen. Kulttuuririennoissa kun käydään yleensä porukalla.Erään kulttuurin suurkuluttajan henkilöauton kojelauta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti